little valley house

img_1
img_2
img_3
img_4
little valley house 二世帯住宅
img_6
img_7
img_8
img_9
img_10
img_11
img_12
img_13
img_14
img_15
img_16
img_17
img_18
  • (c) Takumi Ota

little valley house

  • 竣工年  :2012年
    設計   :flathouse
    施工   :長橋工務店
    所在地  :東京都
    敷地面積 :97.80m2
    建築面積 :63.15m2
    延床面積 :145.80m2
    木造地上3階建

    静寂な住宅地で計画された2世帯住宅である。
    クライアントのご夫婦とは土地探しからご一緒させていただいた。運良く綺麗な立方体の3階建てが建てられる土地が見つかり計画がスタートした。ここでは2世帯の繋がり方を意識してデザインしようと思った。1階が親世帯、2階が子世帯といった典型的な2世帯住宅の構成で両世帯が常に分断すべきではないが、とはいえ、両世帯が常に接続する状態というのもお互い疲れてしまう。そこで、1階は親世帯、2階、3階は子世帯という構成を基本としながら、2世帯の共有スペースとして建物の中心に中庭と、その中庭に面した書庫を挿入した。ご両親は2階にアプローチしながらも、子世帯のスペースを通らずに中庭と書庫に訪れることができる。書庫とリビングは中庭を介して配置し、ごく自然なかたちで2世帯が触れ合えるようにと考えた。中庭は2階以上のボリュームをえぐるように作られ、床は芝で覆われているため、あたかも小さな山間の谷間にいるような包まれた感覚になる。ご夫婦とご両親、これから大きくなっていくお子さんが、この小さな谷間のような中庭と書庫を通じて自然なつながりを楽しんでくれたらと考えた。

    < japanese english >

  • This is a two-family house in a quiet residential area of Tokyo.
    Our clients hoped for three things: a comfortable home for their parents, a place to enjoy nature, and a lifestyle that would allow both families to browse collection of 4000 books.
    We were involved from the very initial stage and worked together with the clients to find land for the house ? and fortunately, we were able to find a land suitable for three-story cube.
    In this house, we focused on designing a “relationship” between the two families. Originally, we thought of avoiding typical two-family house structure where parents’ residence is on the first floor and the children’s residence is on the second floor, for this may divide lives completely between the parents and the children. However at the same time, we wanted to avoid way of life where all family members share spaces all the time, for this would make everyone tired. Consequently, we decided to base our design on typical two-family house structure yet add an element for family sharing by offering a courtyard in the center of the building. This courtyard and the library which faces the courtyard become the sharing space for the two families. Parents can come to the courtyard and the library without passing through children’s residence. But this library is located on the opposite side of children’s living room across the courtyard, so both families naturally have opportunities to see and communicate with each other.
    The courtyard is on the bottom of the trench that is hollowed out from 3 story high cube, and it is covered with turf grass. This creates a feeling of being enveloped in a little valley of a small mountain.
    We hope the two families enjoy communication by the presence of the courtyard and the library in this house.

    < japanese english >